Här delar jag med mig av ätbara godsaker som jag serverar i anslutning till yogaklasser och workshops i Yogakullans studio!
Shots
Röd shot ca 1 liter
1 kg rödbetor
1 äpple
saft av 1 citron
½-1 chilifrukt
Kör allt i en råsaftcentrifug!
Orange shot ca 1 liter
1 kg morötter
saft av 1 apelsin
saft av 1 lime
1 dm färsk ingefära
Kör allt i en råsaftcentrifug!
Raw-Food bollar
"Pepparkaksboll"
2 ½ dl frön eller nötter
½ msk ingefära
½ msk kanel
1 krm kryddnejlika
½ pkt saffran
½ krm salt
1 dl russin
1 msk kokosolja
1 msk honung
1 - 2 msk vatten
Mixa alla torra ingredienser i en mixer/matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet. Trilla bollar och rulla dem i ex. kokosflingor.
"Kryddig chokladboll"
3 ½ dl frön eller nötter
½ dl kakao
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
3 msk olja ex. kokosolja
12 dadlar eller 2 dl russin
3-5 msk kallt vatten
Mixa alla torra ingredienser. Tillsätt torkad frukt och mixa. Tillsätt oljan och lite vatten. Ev. tillsätt ytterligare vatten och mixa till en slät smet. Forma bollar och rulla i ex. kokossocker.
"Delikata bollen"
5 dl frö eller nötter av ngt. slag
2 dl kokosflingor
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 nypa salt
½ dl agavesirap eller honung
1 dl torkad frukt av ngt. slag
3 - 4 msk starkt kaffe
2 msk kokosolja
Mixa alla torra ingredienser och tillsätt sedan övriga ingredienser till en fin smet. Späd med lite mer kaffe om smeten blir för torr. Rulla till bollar och i kokosflingor. Ställ kallt en stund innan servering!
Lakrisboll
4 dl frö eller nötter av ngt. slag
2 dl kokosflingor
1 ½ msk lakrispulver
1 tsk salt
lite svartpeppar
ca. 16 torkade dadlar eller annan torkad frukt
kallt vatten (ca 3 msk)
Mixa alla torra ingredienser. Tillsätt fikon och mixa. Tillsätt vatten och mixa ihop till en slät och krämig konsisens. Forma bollar och rulla i något trevligt ex. hallonpulver. En ganska stor sats, så halvera gärna.
Fröchips
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
1 dl sesamfrö
2 dl majsmjöl
2 msk olja
3 ½ dl kokande vatten
flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser utom det kokande vattnet.
Häll i det kokande vattnet och rör ihop smeten. Smeten ska vara bredbar så ev behövs mer vatten!
Låt stå i 10 min.
Bred ut smeten tunnt på bakplåtspapper, på plåt.
Strö över flingsalt och grädda i 45 min.
Torka på eftervärmen med luckan på glänt.
Äppeltryffel
2 dl pumpafrö
2 dl solrosfrökärnor
3 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
2 dl russin
1 dl dadlar
1 rivet äpple
Mixa allt i en mixer/matberedare i den angivna ordningen.
Strö sesamfrö/kokos i en bakplåtskädd form och fördela smeten till ett 2 cm tjockt lager. Strö över sesamfrö/kokos.
Ställ kallt några timmar och skär sedan i kuber. Går utmärkt att frysa!
Chokladboll med honung och ingefära
½ liter nötter el. frön av ngt slag
3 cm (minst) riven färsk ingefära
10 st dadlar (minst)
1 dl kakao
½ dl honung
1 nypa salt
lite kallt vatten
något att rulla bollarna i, jag valde kokossocker (kokossocker är sav av kokosblomman)
Mixa allt i en mixer/matberedare!
Testa att nypa ihop smeten till en boll. Ev. tillsätt lite mer vatten om smeten är för torr.
Rulla bollarna i förslagsvis kokossocker. Låt dem stå kallt en stund innan servering!
Alla raw-food gosaker går utmärkt att frysa!